Cashmere garn og Merino: Hvad er den bedste uld at have på?

Uld er et af de bedste materialer der er tilgængelige, og også et af de ældste. Men i en konkurrence mellem to favoritter – cashmere vs. merino – dukker der så en klar vinder op? Hvilken uld er den varmeste? Hvilken er den blødeste og den mest behagelige? Hvilket egner sig til mere formelle lejligheder?

For bedst at værdsætte forskellene mellem cashmere og merino – og fordelene ved hver – er det bedst at forstå, hvordan disse forskellige typer uld er fremskaffet og produceret.

Hvad er uld?

Uld er en naturlig fiber, også kendt som fleece, der ligner menneskehår eller pels, der dækker huden på en række forskellige dyr, herunder får, geder og alpakkaer, og bruges i forskellige vævede og strikkede tekstiler. Fibrene opsamles under den årlige klipning af dyrene og behandles derefter. Uld er blevet brugt i tusinder af år til at fremstille varmt tøj, tæpper og andre møbler; uanset hvilket dyr der producerer dem, gør uldfibrenes “krympede” natur en effektiv isolator mod kulden. Uldens kvalitet og andre egenskaber varierer imidlertid betydeligt afhængigt af dyrets art og race.

Fåruld

“Fåruld” er et generelt udtryk, der refererer til fibrene produceret af forskellige racer af voksne får, der dyrkes over hele verden (versus “lamuld,” der kommer fra deres lam). Fåruld er den mest almindelige og bredt tilgængelige type uld, selvom dens kvaliteter varierer afhængigt af fåren, der producerer den. Ud over dets isolerende egenskaber indeholder fåreuld lanolin, der afviser vand og bakterier. Derfor absorberer uld ikke let lugt sammenlignet med andre materialer. Men beklædningsgenstande fremstillet af ‘almindelig’ fåruld, selvom de er varme, er relativt tunge og kan føles ridsende på grund af ulvens grovhed.

Merino uld

Merinould er derimod blødere og mere raffineret end almindelig uld. Den kommer fra Merinofår, der for det meste er opdrættet i Australien og New Zealand og opdrættet til at producere meget fine uldfibre. Merino uld er et fremragende materiale til specielt ydeevne tøj i betragtning af dets fugttransporterende egenskaber. Det er varmt, men alligevel let og åndbart, hvilket gør det velegnet til en lang række aktive sysler. Og da merinoull-beklædningsgenstande har en tendens til at bevare deres form uden at rynke, er de gode til rejser og passende til varieret klima. Er de bedste uldtrøjer fremstillet af merino? Svaret afhænger sandsynligvis af situationen. Merino uldtøj har bestemt bevist sin måling for den bærer, der nyder en aktiv livsstil.

Cashmere

Cashmere kommer fra geder og er stadig blødere end fåruld. Specifikt er det produceret af fibre, der udgør den bløde, dunede underpels af Kashmir-geder, der oprindeligt beboede områder i Kina, Indien, Iran, Afghanistan og Irak. Det er en besværlig opgave at opsamle disse bestemte fibre, der skal udføres for hånden i forårssmeltningssæsonen, hvilket resulterer i et relativt lille udbytte. Problemer med at indsamle kashmiruld forklarer, hvorfor det er relativt sjældent og betragtes som en luksusartikel sammenlignet med fåruld. Det kræver mindst to geder at fremstille en to-lags cashmere-trøje, mens uld fra et får kan bruges til at fremstille fire eller fem konventionelle uldtrøjer.

Cashmeregarn er blødere og lettere end fåruld og besidder et pænere fald, der omsættes til luksuriøs stoffer med en silkeagtig fornemmelse. Fordi det også falder så smukt, giver kashmirbeklædning et elegant look ved mere formelle lejligheder.

Cashmere vs. Merino – hvad skal jeg vælge?

  • Varmere: Cashmere kan være syv til otte gange varmere end merinould.
  • Blødere: Cashmere er mere luftigt hvilket gør det blødere.
  • Mere holdbar: Merinould er mere robust og fælder mindre.
  • Nemmere at pleje: Merino kræver generelt mindre pleje ved vask.
  • Cashmere er et mere luksuriøst stof med et elegant fald.

Hvis du tilbringer meget tid udendørs i alle sæsoner som vi gør – uanset vejret – er du sandsynligvis altid på jagt efter det nyeste og bedste. Selvom highperformance tøj fremstillet af syntetiske stoffer bugner i disse dage – designet til forskellige udendørs aktiviteter i alle sæsoner – mener puristerne blandt os, at intet slår god naturlig uld. Attraktive, varme, vandafvisende og åndbare uldtøj, især hvis de er en raffineret version som cashmere eller merino, er entydigt de bedste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *