Strikkepinde

Hvis du er ny til at strikke eller altid har strikket bør du læse videre – der er så mange typer strikkepinde på markedet nu, og vi er her for at guide dig gennem labyrinten. Vi kigger på de tre mest benyttede typer af strikkepinde.

De to hovedtræk ved en strikkepind er type og materiale. Langt tilbage i historien var nåle dobbeltpunkede, lige, lange (til trøjer) eller korte (til sokker) og lavet af træ eller knogler. I dag kan du få nåle i næsten ethvert materiale, fra glaserede til metal, og der er mange flere typer at prøve. I dag skal vi udforske de mange forskellige typer nåle, sæt med strikkepinde, strikkepinde for begyndere, og hvornår vi skal bruge dem.

Vi nævner de enkelte typer strikkepinde med både danske og engelske betegnelser til de af jer, som vil give jer i kast med strikkeopskrifter på engelsk.

Strikkepinde eller jumperpinde (Single point needles på engelsk)

Det første par du nogensinde havde haft, var sandsynligvis jumperpinde. Med et punkt i den ene ende og en knap for at forhindre stingene falder af den anden, er de strikkepinde med i næsten ethvert moderne strikkebillede eller tegneserie. Oftest fremstillet af metal (op til ca. 5 mm i størrelse) og derefter hul plast (større størrelser), de er også tilgængelige i træ, bambus og andre materialer. De er normalt den mest overkommelige mulighed.

Standardlængden er ca. 35 cm, hvilket er deres begrænsende faktor: Du kan ikke nemt strikke noget stort (som et fuldt tæppe) på lige nåle, da garnet bliver tungt og stingene trange. Korte nåle (ca. 15 cm) markedsføres ofte som ‘for børn’, men er gode til små projekter mens du er på farten.

Strømpepinde (Double pointed needles på engelsk)

Typisk korte (15 / 20 / 30 cm), strømpepinde bruges oftest til strikning af små ting såsom sokker, huer og handsker. Som et resultat er de nemmest at finde i små størrelser (2-4 mm), men du finder dem nemt op til 8 mm (fantastisk til vinterhuer eller sweaterærmer). Der har været en eksplosion af mærker der fremstiller strømpepinde i de senere år, så du får finder dem i bl.a.   stål, aluminium og andre metaller såvel som træ, bambus og plast. De kommer oftest i sæt på 2, 4, 5 eller lejlighedsvis 6. Du har brug for mindst 4 for at strikke komfortabelt i længden, men nogle strikkere foretrækker 5, så prøv at få et sæt med 5 som dine første strømpepinde.

Rundpinde (Fixed circular needles på engelsk)

To matchende nålespidser forbundet med et fleksibelt plastkabel. Stingene sidder på kablet, så du nemt kan strikke i rundingerne. De er også gode til at lave større projekter, som et tæppe da vægten af ​​garnet hviler i din skød, ikke i på spidsen af ​​din strikkepind.

Kablerne spænder fra ca. 30 cm til 150 cm lange. Tynde, fleksible kabler er nemmest at bruge, og en jævn sammenføjning mellem kabel og strikkepind er vigtig. Kabellængden skal være kortere end det projekt, du laver, dvs. hvis du laver en sweater til et 100 cm bryst, skal du bruge et 80 cm kabel.

Strikkepinde til forskellige formål:

Strikkepinde til ærmer

Når det gælder ærmer bør du starte med en rundpind på 30 cm, men du kan også finde nogle til større ærmer.

Hvilken størrelse rundpind ?

Rundpinde kan virke som et specialværktøj, men det er faktisk den mest anvendelige type strikkepind i dit strikkearsenal. En rundpind er to koniske nåle forbundet med en fleksibel ledning.

Før du strikker med rundpind, er det vigtigt at forstå længderne. Nålens spidser følger selvfølgelig de samme regler, men de findes også i forskellige ængder. De fleste mønstre fortæller dig, hvilken længde du har brug for.

Rundpinde kan virke som et specialværktøj, men det er faktisk den mest anvendelige type strikkepind i dit strikkearsenal.
En rundpind er to koniske nåle forbundet med en fleksibel ledning. Før du handler, er det vigtigt at forstå længderne. Nålens spidser følger selvfølgelig de samme regler, men de findes også i forskellige snorlængder. De fleste mønstre fortæller dig, hvilken længde på den useriøse du har brug for.

25 cm.
God til: virkelig, virkelig smalle projekter, som babyhatte og ærmer.

40 cm.
Velegnet til: små projekter, strikning i omgangen

Disse nåle er perfekte, når projektet bare er lidt for stort. voksne. Hatmønstre vil ofte bede dig om at bruge en 16 tommer cirkulær nål til at arbejde.

60 cm.
God til: de fleste projekter, især trøjer. 60 cm. nålen kan bruges til ting som baby-tæpper eller cardigans, der er store, men ikke så store (eller tunge) som et sjal eller et tæppe i voksen størrelse.

Hvis du strikker en trøje i rundingen, er dette et solidt valg til at arbejde med.

80 cm.
Velegnet til: tunge eller store projekter, der strikkes fladt; projekter med lille omkreds

At strikke noget tungt som et sjal kan være benhårdt arbejde. Det er her du tager 100 cm. rundpindene frem. De lægger al vægten på projektet, mens der strikkes. Lige nåle har også en begrænset plads på dem, så det er sandsynligvis umuligt at lægge 340 masker.

Dette er også en stor længde, hvis du vil prøve at strikke ærmer med den magiske loop-metode i stedet for strømpepinde.