Alpaca garn

Alpaca garn er super varmt og har en lignende struktur som uld. Det har dog ikke lanolin (hvilket gør det allergivenligt) og har en glattere overflade, så det har en tendens til at være mindre kruset. Det er blødt, hyggeligt og vidunderligt at arbejde med.

Månedens udvalgte garn tilbud

Garn tilbud fra Strikkes.dk – altid gode tilbud og kvalitetsgarn.

Garnudsalg fra Rito.dk – vi elsker deres store sortiment og tilbud.

Alpaca uld til vintertøj

Alpaca uld er lys og hul, hvilket giver den fremragende termiske egenskaber og gør det brug om vinteren, men kan sagtens bæres hele året rundt. Da alpaca uld har en glat overflade, forårsager den ikke irritation på vores hud. Alpaca uld findes i en række smukke naturlige farver; fra hvid til sort til grå og brun.

Se de lækre strikkehæfter med lækkert vintertøj og tilbehør fra garnspecialisten Garnladen.dk.

Strikkepinde til alpaca garn

Vores erfaring er, at strik med alpaca uld går bedst med en strikkepind der har en diameter på mindst 5 mm og derover. Herunder kan du se et lille udvalg af strikkepinde der passer perfekt til at strikke med alpaca garn.

Tips til vask af alpaca uld

Alpaca uld er et delikat produkt, så det er meget vigtigt at pleje alpaca tøj for at holde form og blødhed.

Derfor er det vigtigt at have dette i tankerne og aldrig vaske alpaca tøj på mere end 30 grader, fordi de kan blive forformet og skrumpe op til 50% af deres oprindelige størrelse. Her vil vi forklare trinnene, der bør følges for at vaske alpaca strik. Hvis du vasker det i maskinen, skal du sætte indstillingen på “håndvask”.

Du har brug for følgende for at vaske dit alpacatøj:

▫ En spand lunkent eller koldt vand

▫ Baby eller neutral shampoo

▫ To tørre håndklæder

▫ Ét strygejern

Følg nu disse trin:

1) Dyp alpaca-tøjet i spanden med lunkent eller koldt vand (mindst risikabelt er koldt vand)

2) Hæld shampoo i, og bland med vandet og skrub forsigtigt garnet. Vi anbefaler, at du bruger plasthandsker for ikke at ødelægge garnet med negle eller ringe.

3) Lad det ligge i blød i ca. 3 minutter.

4) Skyl garnet med lunkent eller koldt vand.

5) Hvis du vil vride tøjet, skal du rulle det op i et tørt håndklæde og trykke for at fjerne vand fra garnet.

6) Når det er vredet ud, skal du lægge tøjet fladt ud på det andet tørre håndklæde. Drej tøjet regelmæssigt, så det tørrer på begge sider. Hæng aldrig alpaca tøj op, fordi det kan nemt miste formen.

7) Endelig, hvis du ønsker det, kan du stryge tøjet. Læg et tørt håndklæde mellem tøjet og strygejernet. Brug strygejernet på lav temperatur og uden damp.

Hvis du følger disse instruktioner, kan du bevare dine alpaca tøj i mange år uden skade.

Alpaca garn udsalg på nettet

Når det er sagt, er her nogle vigtige ting, som du skal huske når du strikker (eller hækler) med alpaca garn:

Det er mindre elastisk end uld, så det vil vokse lidt. Giv plads til strækning af dine færdige projekter, da det løsnes med tiden.

Da fibrene ikke har en skaleret overflade og har en tendens til at have mindre folder end uld.

Forvent noget fibertab, når du arbejder med det og dette vil afvikles over tid.

I lighed med lama er alpacaen forbundet med kamelen og producerer meget glat fiber. Alpaca uld blev ekstremt værdsat af Inca-folket og brugt til at fremstille stoffer udelukkende til de kongelige. Mange individer er lanolin følsomme eller oplever bare at de fleste uld er for kæende. Alpaca er fri for lanolin og allergivenlig, så den passer til selv den mest følsomme hud. Baby alpaca er et endnu blødere garn hentet fra den første klipning af alpaca (kiddet).

Fordele ved alpaca  garn

Utrolig varme: I modsætning til får uld, der indeholder lommer af luft, er alpaca en hul fiber, der tillader den at fange varme.

Luksuriøs blødhed: Et alpacavlsprogram af høj kvalitet resulterer i superfin uld (under 20 mikron, hvis du tæller), hvilket betyder en utrolig blødhed.

Fugtbafvisende: Det er kendt, at merinould er naturligt fugttransporterende, men kun op til et vis punkt. Til sidst vil uldfibret være mættet af al den fugtighed, den har trukket ind. På det tidspunkt har du en fugtig trøje der gnaver mod din hud – ikke godt, vel?. Men alpaca-fiberens hule natur betyder, at der ikke er nogen kerne, hvor fugtigheden kan samles i. I stedet kan alpakka-fiberen kanalisere fugt væk fra huden og holder dig pæn og tør.

Mindre sandsynligt at fælde: Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor du konstant barberer din bedste uldtrøje? Det skyldes, at fibrene naturligt er korte og grove. Det samme er stadig mere almindeligt med cashmere – hasten med at producere geder tilstrækkelig til at udfylde efterspørgslen har ført til krydsning, som har produceret en moderne fiber, der mere sandsynligt vil fælde. I modsætning hertil er alpacauld væsentligt længere, hvilket gør den meget mere holdbar, selv efter gentagen brug.

Bæredygtighed: Det er godt dokumenteret, at Kashmirulds eksplosive popularitet har decimeret græsarealer i Kina takket være antallet af Kashmir-geder, der kræves for at fremstille den ringe mængde maveuld, hvorfra garnet er fremstillet. Alpacaer er på den anden side dejligt bløde overalt, hvilket betyder at færre af dem er nødvendige for at producere en trøjer, tørklæder eller huer. De drikker mindre vand, græsser mindre og endda deres bløde polstrede hove er mindre ødelæggende for terrænet.