Merino uld garn

Vi hjælper dig med at finde det merino uld garn tilbud. Her finder du alt som du har brug for, hvad enten du vil lave halstørklæder, huer eller dejlig strik til baby. Vi har ligget på nettet og fundet noget lækkert merino garn i fineste kvalitet – til tilbudspris, naturligvis.

DROPS Merino garn 30% rabat hos Rito.dk indtil 14/10 2019 –

KLIK HER OG SE TILBUDDENE

Merino garn fra Rito.dk. Se tilbuddene på merino garn.

Hvad er fordelene ved merino uld?

Vi har struktureret denne guide i 3 dele, og der er noget for jer der aldrig har rørt strikkepinde før, og noget til jer der er erfarne inden for strikkekunsten men som bare gerne vil vide lidt mere om merino uld garn specifikt.

Så først vil vi gennemgå hvorfor merino uld garn og dets egenskaber, hvor anderledes er det i forhold til andet uld garn, og er det pengene værd?. Derefter finder du en gennemgangssektion af det bedste merino uld garn på markedet, og hvor du kan købe dem. Og til sidst har vi listet de sejeste merino uld garn strikke og hækle projekter, vi har fundet på internettet til alle niveauer – inklusive et spændende projekt, der krævede absolut 0 færdigheder: Et tykt og blødt merino uld tæppe.

Den primære forskel mellem de mange slags uld der findes, er det dyr det kommer fra. Fåreuld er langt den mest almindelige og bredt tilgængelige type uld. Men der er faktisk flere forskellige slags fåreuld såsom melton, shetland, loden, lammeuld og naturligvis merino uld. Merino uld kommer simpelthen fra et merino får, der primært kommer fra de bjergrige regioner i New Zealand og Australien. Så kashmir, alpaca og mohair, der kommer fra geder og alpacaer er faktisk hår, ikke uld med hensyn til fibre.

Der er mange ting, som alle uldtyper har til fælles: det er en god isolator, der holder din krop varm, når den er kold og kølig, og den er varm. Uld er vandafvisende og absorberer fugtighed og holder din krop tør. Den er åndbar og tilpasser sig godt til skiftende vejrforhold som holder din krop mere behagelig. Og naturligvis er uld, i det store og hele,  kløende og irriterende. Det er ikke det mest behagelige stof at have på og gnider mod din hud.

  • Medmindre det er merino uld, og det er det der gør den så speciel.

Årsagen til at merino uld er virkelig blødt, og det er ikke ridsende som “almindelig” uld er fordi merino uldfibre er meget finere end standard fåruld.

Men det er ikke det eneste, der adskiller merinould fra resten. Det er også en uld i forhold til den mængde varmedet giver, hvilket gør det til en fantastisk mulighed at bære i udendørsvejr som vandreture, fordi det tilføjer et lag varme uden megen vægt. Det er også meget stærk og naturligt elastisk, så det er sandsynligvis også temmelig holdbart.

Af alle disse grunde betragtes merino uld som en premium eller endda ‘luksuriøs’ uld. Du kan læse mere om fordelene ved uld nedenfor. Ellers hopper du bare til det næste afsnit om hvad du skal kigge efter, når du vælger din merino uld garn til dit næste projekt.

Hvorfor er merinould så varm, men alligevel åndbar

Merino uld er kendt for at holde dig varm i og køligt vejr og kølig i varmt vejr. Så det får dig ikke til at svede. Dette er grunden til, at det i stigende grad er populært i udendørs sportsbeklædning til vandreture samt daglige beklædningsgenstande.

Hvorfor klør merino uld ikke?

Det er ikke altid muligt at føle på dit garn, før du køber det for at vurdere kløefaktoren. Så hvis du kigger på nettet efter garn, er merino uld normalt et ret sikkert køb.

Blandinger kan også være et godt kompromis. Vælg uld, der er blandet med fibre, som du ved er blød og silkeagtig. Silke er et indlysende valg her, men tænk også på alpaca, angora, cashmere osv. Kombinationen af ​​fibre vil hjælpe med at reducere kløe-faktoren.

Superwash uld er ofte blødere end dets ikke-superwash modstykker. Nøglen til at vælge uld er kvalitet. Ikke al merino uld bliver af høj kvalitet og kløefri, så det er også en god ide at købe hos velrenommerede garnforhandlere.

Hvor let eller svært er det at strikke med merino uld garn?

Et par ting gør et garn let eller sværere at strikke med:

For det første ‘vægt’ af garnet eller dens tykkelse. Undertiden opfordres det til at starte med den mest anvendte vægt kaldet DK eller ‘dobbeltstrikning’.

Begyndere kan også bruge de tykkeste garnvægte, der almindeligvis findes: super-tykke eller tykke garn. Der er to fordele ved at lære at strikke med et tykkere garn: individuelle sømme er lettere at se; og jo tykkere dit garn, jo hurtigere vil dit smukke strikeprojekt vokse! Du bliver nødt til at bruge tykkere strikkepinde: fra 7 mm til tykt op til 12 mm til super-tykt. Eller endda bare dine arme til det tykkeste merino uld.

Derefter kan uldgarnets strækkeevne betyde, at det er lettere eller sværere at strikke med. Et garn med lidt ‘elasticitet’ i det vil være meget lettere at strikke med: du kan strække det ud for at lave alle de vanskelige bevægelser du stadig får fat på, og garnet springer smukt på plads når sømmen er strikket. Generelt vil uld og andre dyrefibre have mere stræk end syntetiske eller plantebaserede materialer (som bomuld).

Da de er så ekstremt fine, er merino garner i stand til at bøje langt mere end andre grovere uldfibre. Det har også højere elasticitet, der hjælper med at forhindre, at beklædningsgenstande der er fremstillet med Merinould, mister deres form. Simpelt sagt, merino er en af ​​de nemmeste garner at arbejde med. Nogle strikkere vil måske sige, at billigere garn er bedre for begyndere strikkere, på grundlag af at du ikke ønsker at bruge for mange penge på en hobby, som du måske ikke bevarer. Det er dog meget mere sandsynligt, at du holder det ved lige, hvis du kan blive forelsket i det du strikker!

Egenskaber du bør se efter når du vælger merino uld?

Hvad er superwash merinould, og hvad er fordelene?

Den korte version er, at merinould der har gennemgået en superwash-behandling, er en merinould der kan vaskes i vaskemaskinen.

Uld krymper naturligvis, derfor er der mange mennesker der ikke kan lide at arbejde med uld. Nogle mennesker foretager først en farveprøve for at måle størrelsen på en merinouldprøve og finder ud af, hvor mange sting pr. Tomme der er brug for før, og efter at have vasket det for at sikre, at de ved i hvilken størrelse de skal strikke deres projekt. En anden måde at undgå problemet er at bruge superwash merino uld. Superwash uld kan give dig mulighed for at arbejde med store garner uden at bekymre dig om det krymper. Og Superwash-uld er ofte blødere end dets ikke-superwash modstykker.

Superwash-merino uld er også godt, hvis du planlægger at strikke noget til babyer, hvor håndvask hurtigt kan blive for meget besvær, eller som en gave for at forhindrre at modtageren skal håndtere en høj vedligeholdelsesgave.

Hvis du er nørdet og vil vide mere om processen, skal du vide, at der er to måder at fremstille en Superwash-uld på. Det er enten ved at bade den i en syre, der fjerner “vægten” fra fiberen, eller den kan fremstilles ved at overtrække fiberen med en polymer, der holder vægten og får den til at blive sammen og forårsage at garnet krymper.

Dette er en behandling, hvor de først fjerner uldens kløende hår med klor, hvorefter uldfibrene er dækket med en film af harpiks / polymer (normalt plast). Dette er ikke godt for miljøet, men på den anden side behøver du ikke være lige så forsigtig, når du vasker. Vi anbefaler dog stadig, at alle uldprodukter vaskes ved 30 ° C.

Hvert uldhår består af vægte. Filtning opstår, når disse skalaer bindes sammen. Superwash-processen forhindrer, at vægtene bindes på en af ​​to måder. Nogle superwash-uld får et syrebad, der fjerner det.

Det er vigtigt at huske, at overdreven varme (f.eks. med en varm indstilling på en vaskemaskine eller tørretumbler) kan beskadige en superwash-film, hvilket kan føre til filtning. Derfor anbefaler vi koldvask og fladtørring med superwash-uldene. Husk også, at superwash-uld har en tendens til at strække sig lidt mere end normalt. Dette skyldes, at garnets “vægte” ikke kan binde sammen. Det er især vigtigt at lave en ordentlig måleprøve med en superwash uld for at se, hvordan dit garn vil strække sig.

En sidste ting, der er værd at bemærke er, at ikke alle vaskbare garner er superwash. Dette skyldes, at superwash er en patenteret proces. Vaskbare uld der ikke er superwash, kan have meget forskellige vaske- og tørreinstruktioner, så det er vigtigt altid at følge garnmærkets plejeanvisning.

Hvad er baby merino uld?

Nogle mærker kalder deres garn ‘baby merino’. Det er simpelthen at betegne et superblødt garn, der ikke klør og derfor er meget velegnet til strikning af babytøj. Det er generelt lavet af 100% merinould og har en ‘superwash’ behandling – som du kan læse mere om i afsnittet ovenfor.

Hvad betyder superfin merinould, og hvorfor betyder det noget?

Som vi tidligere har sagt, er merino uld finere (eller tyndere) end det gennemsnitlige uld, hvilket gør den blødere, mindre kløende og mere fleksibel.

Selv inden for merinould er der dog flere forskellige kategorier. Jo større diameteren på uldfibre er, jo grovere og mere kløende vil den være. Vi bruger mikron til at sammenligne de forskellige uld.

Nogle uldfibre til eksempel kan være 25 mikron i diameter eller mere, mens dit hår (!) er 50-100 mikron tykt. Til sammenligning er merinouldfibre typisk 24 mikrometer i diameter eller mindre. Fin merino er mindre end 19,5 mikron, superfin er mindre end 18,5 og ultrafine merino er mindre end 15.

Skal jeg vælge 100% merino eller en merinoblanding?

Beslutningen om du skal vælge en 100% merinould garn eller en blanding afhænger i vid udstrækning af det strikke- eller hæklingprojekt du har i tankerne.

Merino uld garn er kendt for sin isolerende og åndbar egenskab. Der er en masse fordele ved at vælge et 100% merinould garn for at maksimere kvaliteten af ​​denne fiber.

Vi vil anbefale at gå efter et superwashed 100% merinouldegarn, hvis du planlægger at strikke noget til babyer eller give det som gave, fordi det er meget blødt og ofte kan vaskes i maskine.

Der er et par specifikke tilfælde, hvor valg af en blanding kan give dig et bedre resultat end et 100% merino uld garn. Det kan gøre garnet lettere, da en 12-punkts merinould-sweater kan føles ret tung. Det kan gøre det mere modstandsdygtigt, hvis du planlægger at strikke nogle sokker, der udsættes for meget slid, og det kan tilføje et ekstra strejf af luksus med nogle ekstra dyre garn, osv …

Merino og silkeblanding

Silke blandes ofte i andre fibre for at tilføje luksuriøs blødhed. Det er typisk dyrt, men kan være godt, hvis du leder efter noget let og blondet. Denne type blanding er meget blød og vil være egnet til projekter til små bærn, da den typisk også vaskes i maskine.

Merino og kashmir blanding

Dette ville give et endnu mere luksuriøst touch til dit merino-projekt. Cashmere eller kashmir kommer fra den fine underpels af kashmirgeder fra Kina og Mongoliet og er kendt for at være superblød og delikat. Fibrene er ca. 18 mikrometer i diameter, så det samme som superfin merino. Det er ofte dyrt, fordi kun ca. 25% af cashmere gedepels kan bruges.

Merino baby uld og alpaca blanding

Alpaca pels er stærkt, silkeagtigt, varmt og holdbart. Alpacaer blev oprindeligt avlet i Sydamerika og især værdsat i Incakulturen i Perus Andesbjerge. Deres pels er allergivenligt, så det er et godt alternativ til mennesker der er allergiske over for uld. Alpaca og merino uld skaber en vidunderlig blød og let, men alligevel isolerende blanding. Fibre er på samme størrelse som cashmere og fin merino. Det er godt, hvis du leder efter noget rigtigt varmt og blødt.

Ulempen er plejen. Alpaca skal for det meste være dampes eller forsigtigt i håndvask, hvilket gør det mindre ideelt til børnetøj til eksempel.

Merino og mohair blanding

Mohair er hår fra angorageden. Det er glattere end uld (og lidt dyrere) men ikke så blødt som cashmere, så det er en slags mellemgrund. Det er behageligt varmt på trods af at det er meget let. Fibrerne er 25-40 mikrometer i diameter, omtrent det samme som Shetland uld og endda noget mere merino. Mohair er kendt for at have en uklar struktur, fordi gedens grovere udvendige hår blandes sammen med dens krusede underpels. Mohair er meget elastisk, hvilket betyder, at det ligesom uld ikke krøller nemt. Selvom denne fiber måske føles virkelig blød på din hud, kan de fine hår irritere meget følsomme mennesker og er ikke kendt for deres maskinevaskegenskaber.

Merino og nylon blanding

Historisk set er tanken bag denne syntetiske fiber oprindeligt at tilbyde et billigt alternativ til silke. Det er glat og let at vaske. Det er også meget holdbart mod slid, så det tilføjer en vis modstand mod merinoen i en blanding. Det vil dog forringe merino uldens originale åndbarhed.

Nylon bruges typisk som en forstærkende fiber, der hjælper med at øge levetiden af dine sokker. Det udgør normalt 20-25% af garnet.

Klassiske “sokkegarn” er lavet med uld og nylon, men du kan også få andre smukke blandinger, såsom bomuld, uld og nylon til sommerstrømper, eller bløde og elegante fibre som cashmere, silke eller bambus som en del af blandingen.

Merinould er overlegen i forhold til rene bomuldssokker, der har tendens til at hænge efter et stykke tid og ikke holdes godt oppe. Af den grund vil de fleste sokkegarn indeholde en betydelig del af uld til at give struktur for at sikre en god pasform.

Merino og akryl blanding

Du finder akrylfibre i nogle merino uldgarn. Et 100% naturligt merinouldarn kan være ret tungt. Dette er fantastisk til filtprojekter, men måske ikke så godt til sweaters eller frakker. Af denne grund tilbyder garnfabrikanter store garnblandinger med naturlige og akrylfibre – du får stadig alle fordelene ved den naturlige fiber, mens akrylfiberen giver lethed.

Merino og bomuld

Dette er en naturlig plantefiber og en af ​​de mest almindelige. Det er ret billigt og kan vaskes let. Fordi det er så glat, er det dejligt til kompliceret syning. Den har stor foldeevne, men den er uelastisk og tilbøjelig til at opdele sig midt i din strikning. Men vær opmærksom på, at nogle genstande, der er fremstillet med bomuldsgarn (uden tilsat akrylfibre), kan miste deres form efter en vask og skal strækkes omhyggeligt tilbage i form og lægges fladt til tørring.

Nu hvor du ved alt, hvad der er om merino uld garn, kommer der her en gennemgang af de bedste merino uld garn, der i øjeblikket findes på markedet. Vi kan næsten ikke vente på, at du starter dit næste projekt og deler billedet med os i kommentarfeltet nedenfor. Og hvis du ikke ved, hvad dit næste projekt er helt endnu, skal du springe til det næste afsnit og gennemse et af de sejeste merinouldstrikningsprojekter vi har fundet med alle de ressourcer og den produktanbefaling du har brug for.