Sytilbehør

Inden du bruger alle dine penge på nye, skinnende sy-redskaber, skal du sørge for at have disse grundlæggende syværktøjer, og lære at bruge dem korrekt! Disse ting hjælper dig med at komme i gang, og komme gennem syundervisning og hjælpe dig med at tackle begyndervenlige syprojekter.

Se også symaskine tilbud

Fra 825,00 kr – se dem her

Nåle

Du vil sjældent skulle sy uden at bruge lige nåle. I beklædningsindustrien holder de erfarne syersker bare stykkerne sammen og syer ud i et væk! Det er sjove at se på, men det er bedst at klæbe stykker sammen før du syr.

Du kan sagtens bruge standardnåle, men husk, at når du syr silke skal du bruge de fineste nåle for at undgå at skabe permanente huller i dit stof.

Synåle er gasnke billige – her fundet til 10 kr. hos Strikkes.dk

Nålepude

En nålepude er et godt redskab til at holde dine stifter organiserede og til rådighed, når du har brug for dem. Alternativt kan du opbevare dine stifter i en metalbeholder.

Praktisk og magnetisk nålepude til 55 kr – fra Symaskinetorvet.dk

Opsprætterkniv

En opsprætter gør nøjagtigt hvad den hedder, trods dets lidt dystre navn. Men hvorfor skulle man ville opsprætte et søm? Du kan muligvis lave lejlighedsvise fejl som at sy stoffet med de forkerte sider mod hinanden eller sy det venstre ærme til højre ærmeåbning osv. Forsøg på at sprætte et søm med saks kan beskadige stoffet. Opsprætterkniven er designet til at glide mellem stofflagene og klippe tråden med præcision.

Strygejern og strygebræt

Stryning af stoffet før du klipper dine stykker, kan forhindre katastrofer senere. Pasformen på tøj afhænger af præcisionen af ​​udskæringen. Strygning af sømmene når du er færdig med dit stykke tøj, giver det det smukke, professionelle look. Sørg for at indstille varmen på jernet til det stof, du bruger. Hvis det er for varmt til stoffet, kan det efterlade et mærke. Vær opmærksom på fabrikationen af dit materiale i stofbutikken, så du ved hvordan du plejer det korrekt. Herunder kan du tre eksempler fundet på Rito.dk.

(1) Clover mini strygejern med udskifteligt hoved. Perfekt til patchwork og udglatning af hjørner. Set til 529,00 kr. Se det her.

(2) Mini strygejern til patchwork og hjørner. 399,00 kr. Klik her for at se det.

Håndsyning og redskaber

Fingerbøl

Når du syr i hånden, har du brug for alt det ovenstående plus (måske det mest almindelige syværktøj) fingerbøllet. Denne smarte metalgenstand (findes også i plast og læder) er formet som en lille spand og designet til at beskytte din finger, når du skubber en nål gennem lag af stof. Alt hvad du behøver er et grundlæggende fingerbøl, men hvis du leder efter noget smukt, kan du finde fingerbøl dekoreret med sten der ligner smykker.

Der findes fingerbøl i alverdens udformninger og materialer. Se det store udvalg hos Rito.dk. Fås fra 14 kr. Se fingerbøllene her.

Sakse

Du bliver nødt til at skære stof for at sy! Der er flere forskellige typer sakse. Vi vil gå nærmere ind på de forskellige skæremetoder i denne artikel, men til at begynde med, skal du investere i en kvalitetssaks, som du dedikerer til dine syprojekter!

Redskaber til symaskine

Dette afsnit indeholder de vigtige syværktøjer, der får din symaskine til at fungere, samt tilbehør der hjælper med at vedligeholde din maskine. Så uanset om du har en skinnende ny symaskine eller en arvet symaskine, skal du sørge for at få de materialer du har brug for, for at holde din maskine i gang!

Trykfod/Applikationsfod

Der flere forskellige typer trykfødder. Til almindelig brug skal du bruge multifunktionspressefoden. En af de mest almindelige fødder der bruges, er en lynlåsefod til at montere lynlåse ved kun at trykke på den ene side af nålen.

Applikationsfødder fra Symaskinetorvet. Bl.a. Pfaff, Singer & Husqvarna. Se tilbuddene på trykfødder her.

Spole

Spind spolen, og installer den derefter under nålen for at fodre symaskinen med tråd.

Spoler set på Symaskinetorvet.dk. Fra 70 kr. Se de mange spoler her.

Symaskine olie

Ligesom en bil skal de bevægelige dele af en symaskine smøres regelmæssigt. Brug gerne syrefri olie.

symaskine-olie
Brug gerne syrefri symaskineolie – her fundet hos Vivi´s butik til 30 kr.

Skruetrækker

En skruetrækker er et godt redskab til symaskiner! Du kan bruge den til at skifte dine nåle eller til at udskifte dele af din symaskine, der skal rengøres eller strammes.

Klipperedskaber til syning

Lad os gå lidt ind på de forskellige typer sakse og skæreværktøjer, der hjælper dig med dine syprojekter. Igen, afhængigt af dit niveau, dit projekt og det materiale du bruger, har du muligvis ikke brug for alle disse syværktøjer med det samme, men det er stadig en god ide at være fortrolig med de forskellige skæreværktøjer og hvordan de fungerer.

Sysakse

En god saks er afgørende. Når saksen er sløv, flosser de dit stof og det vil være meget tidskrævende at skære selv det mindste stykke stof. Plus, kanterne vil være kantede og ujævne. Der er sakse til generel brug, og nogle sysakse med specifikke anvendelser. Skær ikke papir med dine sysakse – det vil sløve bladene. Du kan markere din stofsaks med noget farvet tape på håndtagene.

Sysakse et must og kvaliteten skal være i top. Se bl.a. Triumph, Fiskars og Mundial sakse. Rito.dk har sysakse fra 33 kr. Se dem her.

Sakse til generel brug

Foruden sysaks bør du have en saks til almindelig brug til at klippe materialer der ikke er stoffer, såsom metallisk tilbehør, lynlåse eller endda papir og plast. Dette giver dig mulighed for at bevare dine sysaks.

Skræddersakse

Disse sakse har et bøjet nedre blad, som holder knivene parallelt med bordet når du klipper stoffet, hvilket sikrer mere skærepræcision.

Skræddersakse er absolut no.1. Når først man har klippet med en skræddersaks kan man ikke undvære den. Her finder du skræddersakse hos Rito. Fra 140 kr og op. Gå til produkterne her.

Fjedersakse

Disse sakse er udstyret med en fjeder mellem håndtagene for at reducere den krævede indsats for at åbne klingerne. Dette er rart, hvis du har smerter i håndleddene eller gigt. De er pgså gode hvis du skal skære i metervarer og tit skal klippe i meget stof.

Fjedersaks Fiskars. Set til 150 kr. hos RIto.dk

Rullesakse eller rulleknive

En roterende rulleskærer er lavet med et cirkulært blad fastgjort til håndtaget. Hvis du ønsker at arbejde med silke, giver en rullekniv dig flotte resultater, når du klipper dine stofstykker. Bare læg dit stofstykke på underlaget, brug dine stofvægte for at holde mønsteret på plads, og skær kanterne med det roterende skær. Brug et mindre klinge til at skære beklædningsstykker. Et større blad er fantastisk til at skære lige kanter og er nyttigt til quiltning.

Rulleknive i ergonomisk design. Fra 145 kr hos Rito.dk. Se hele udvalget her.

Trådsakse

Brug disse til at klippe de løse tråde, når du er færdig med at sy. Du vil sætte pris på dem, når du først er i fuld sving med din syning.

Trådsakse er gode til hurtigt at klippe de løse tråde. Fra 49 kr. Se dem her.

Synåle

Du vil blive overrasket over antallet af synåle, som du kan finde i hobbybutikker. Udover håndsynåle og symaskinenåle er der forskellige nåletyper og -størrelser, der fungerer bedst med forskellige typer stof. I dette afsnit gennemgår vi nålestørrelse og de forskellige typer nåle, så du ved hvilket af disse syværktøjer du har brug for for at gennemføre dine egne syprojekter.

Håndsynåle

Synåle findes i forskellige størrelser. Dit sy-projekt, trådtype og stoftype bestemmer, hvilken nål du skal bruge. Størrelsen på nålen er den første egenskab. Når du syr fine stoffer som silke, skal du bruge den fineste nål for at undgå at efterlade uønskede huller i stoffet. Hvis du syr små perler skal nålen være meget fin. Bare før kanylen gennem perlen for at teste den. Størrelsen på øjet afhænger af tykkelsen på din tråd.

Symaskinenåle

Der er forskellige størrelser og typer nåle til forskellige stofvægte. De fleste syeksperter anbefaler at starte et projekt med nye symaskinenåle. Vi beskylder ofte spændinger eller andre maskineproblemer på ødelagte tråde, når det faktisk er nålen der forårsager problemet.

Som en generel regel, jo større vægt på stoffet, jo større bør nålens størrelse være.

Synåle-størrelser

Nålestørrelse bestemmes generelt af stoffets vægt. Lettere stoffer kræver mindre nåle, og tungere stoffer kræver større nåle.

Du finder to numre på nåleemballagen. For eksempel: 80/12. Det første tal angiver den europæiske størrelse, så ”80” betyder, at nålen er 0,80 mm i diameter. Tallet 12 er af amerikansk størrelse.

Størrelserne varierer fra 60 til 120. “60” nåle er meget fine og kan bruges til at sy silke og sarte stoffer. De amerikanske størrelser spænder fra 8 til 19. Afhængigt af producenten kan begge størrelser vises på nåleemballagen.

En anden ting at overveje er størrelsen på den tråd, du bruger til dit projekt. Nåløjet skal være stort nok til at passere din tråd igennem uden for meget friktion på tråden.

Universelle synåle

Brug universelle nåle til at sy vævede stoffer og tykkere strik. Spidsen på den universelle nål er let afrundet i spidsen.

Denim synåle

Brug nålene til jeans og denim til at sy denim og tunge vævede stoffer. De har en medium runding, og deres klinge er forstærket. De er lavet til at gå gennem tykkere lag af stof. Brug af forkert nål med tungt stof kan føre til at din nål knækker.

Synåle til læder

Brug specielle læderåle. De har et mejslet punkt, der skærer gennem læder. De arbejder også til imiteret læder. Det er vigtigt at skifte nåle, når du er færdig med dit projekt. Skæret på lædernålen kan beskadige dine strik og vævede stoffer.