Uld garn – en kort guide

Uld er et af naturens bedste isolerende materialer. Bortset fra at være varmere end bomuld, tørrer uld også meget hurtigere. De mest tilgængelige uldtyper kommer fra får. Dog er får ikke de eneste dyr, der producerer uldlignende fibre. Er du nysgerrig efter de forskellige uldtyper? Spekulerer du på hvor cashmere eller angora kommer fra? Fortsæt med at læse vores guide til uldgarn for at lære mere om de mange fordele ved uld i alle dens former.

Fordele ved uld garn

Til at begynde med hjælper det med at forstå nogle af de fordele, som alle typer uld tilbyder. Uld har flere egenskaber, som andre naturlige fibre som bomuld og linned simpelthen ikke kan konkurrere med.

Uld er vandafvisende.

I modsætning til menneskehår eller dyrehår er uldfibre faktisk hule med en holdbar, fleksibel og vandafvisende ydre. Strukturen af ​​uldfibre er sammensat af små overlappende sektioner, slags lignende helvedesild på et tag. Hver fiberkerne absorberer op til 30% af sin vægt i fugtig damp uden at blive fugtig eller klam. I mellemtiden beskytter det hårde ydre lag mod fugt udefra mod regn og sne.

Uld fjerner fugt

Bortset fra at blokere mest ekstern fugt, vil uldfibre fordampe væk fra kroppen. Når din sved fordamper, trækkes normalt væk fra din hud. Denne effekt er trøstende i varmt vejr, men kan dæmpe dit tøj og give dig kulderystelser i koldere vejr. I modsætning til bomuld, der absorberer fugt og har tendens til at forblive våd, vækker uld faktisk sved og giver det mulighed for at fordampe hurtigt, hvilket holder dig varmere.

Uld er en vidunderlig isolator

Uldfibre er ikke perfekt glatte eller lige. I stedet er de krympet, hvilket hjælper med at producere små isolerende luftrum, der holder mere varme. På en måde fungerer uld på samme måde som den puffede glasfiberisolering inde i husets vægge.

Uld er åndbar og regulerer temperaturen

Uld har et bredt komfortområde, som er meget nyttigt til at tilpasse sig skiftende vejrforhold. Denne unikke egenskab gør uld til den perfekte fiber til udformning af overtøj og isolerende beklædning, da det har evnen til at give varme under koldere forhold og også ånder godt og temperaturer opvarmes.

Uld er naturligt lugtfrit

Du har måske bemærket, at syntetiske stoffer som polyester og polypropylen kan begynde at holde på lugt over tid. Uld er meget mere modstandsdygtig over for at opretholde lugt. Fåruld er også naturligt modstandsdygtig over for rynke og statisk.

Ved du allerede hvilken type uld du er interesseret i, så kan du se tilbuddene her: Alpaca, Mohair & Merino.

Fåreuld

Der er et gammelt spansk ordsprog, der siger: “Uanset hvor fårens fødder rører jorden, bliver landet til guld.” Spanskerne var tydeligvis på noget. Får uld er den mest tilgængelige type uld og sorteres i flere kvalitetsniveauer. Uld i fin kvalitet bruges til at fremstille luksuriøse beklædningsgenstande som dragter og dressbukser. Uld af medium kvalitet bruges til produktion af tungere sportsfrakker, trøjer og lette tæpper. Grovere uld er ideel til håndværk af tunge tæpper, topcoats, filtstøvler og beklædningsprodukter. Uldfibre har mange gode kvaliteter, herunder følgende:

 • Uld opretholder sin form, når den strækkes og er farvefast, når den farves
 • Uld smelter ikke, når den udsættes for flamme, ligesom de fleste syntetiske fibre
 • Uld er biologisk nedbrydelig
 • Der er flere unikke sorter af fåruld, og hver har specifikke egenskaber.

Shetland Uld

Opdræt på Shetlandsøerne ud for Skotlands nordkyst producerer Shetlands får meget fin, skinnende uld, som dyrkes ud fra deres bløde underfrakke. Varm, let Shetland uld fås kun i begrænsede mængder og naturlige farver. Det bruges ofte til produktion af avanceret strik, sportstøj og frakker.

Merino uld

Denne type uld er dyrket af merino får og har overlegen glans, utrolig blødhed og stor åndbarhed sammen med et fremragende forhold mellem varme og vægt. Merino har en næsten ren hvid farve, der accepterer farvestof meget godt. Det er også meget stærk, naturligt elastisk og blød mod huden. Merinould har ikke den grove, kløende fornemmelse af standarduld, fordi merinofibre er meget finere end standard fåruld. Langt de fleste merino får opdrættes i bjergområderne i Australien og New Zealand. I dag er der mere end ti forskellige varianter af merino får over hele verden. Nogle velkendte racer inkluderer australsk, Peppin, Sachsen, Rambouillet, Vermount og Sydafrikansk.

Lammeuld

Dette anses for at være fåreuld af højeste kvalitet på markedet. Lammesul tages fra en får ved sin første klipning (normalt når fåren er omkring syv måneder gammel). Lammeuld er utroligt blød, glat, elastisk, elastisk og har overlegne spindeegenskaber. På grund af sin silkeagtighed, blødhed og varme kan lammeuld bæres komfortabelt mod huden. Det er også den mest allergivenlige af alle uld og er modstandsdygtig over for støvmider, hvilket gør det til et godt valg til strøelse og sengetøj.

Loden Uld

Loden uld stammer fra de tyrolske alper i det 16. århundrede og er stadig meget populær blandt sportsfolk. Loden er kendetegnet ved en lidt ‘fedtet’ følelse og bruges ofte til at fremstille tunge frakker. Lodens luksuriøse lur er kæmmet nedad, hvilket skaber en helvedesild effekt, der kaster vand meget effektivt.

Melton uld

Melton uldfibre er tykke med en glat udvendig overflade. På grund af de afsluttende processer, der helt skjuler vævningen, fremstiller denne type uld meget solid klud. Meltonuld er holdbar, vandafvisende og vindbestandig. De tykkeste vægte af melonuld bruges ofte til at fremstille tungt overtøj, inklusive jakker og uldbukser. Tyndere vægte bruges til at fremstille trøjer og sokker.

Fårets uldkarakter

Uldkvaliteter vælges efter behov for de produkter, der fremstilles. Forskellige uldkvaliteter tilbyder forskellige fiberlængder, fibertykkelser og andre egenskaber.

Virgin uld har to definitioner. For det første er det ullen hentet fra et lammes første klipning, som er den blødeste og fineste fåruld der findes. For det andet kan jomfruelig uld henvise til uld, der aldrig er blevet brugt, forarbejdet eller vævet før. Denne type jomfruelig uld kan komme fra en voksen får.

“Super” Uld klassificeres efter tællingen eller finheden af ​​det garn, der bruges til at fremstille en bestemt klud. Jo finere tællingen (målt i mikron), jo flere fibre bruges pr. Kvadrat tomme klud. Jo højere antal er, desto finere og blødere vil kluden være. ‘Super’-uld placeres i følgende kategorier: Super 100’er, Super 110’er, Super 120’er og Super 150’er. F.eks. Skal Super 100’s uld indeholde fibre, der er finere end 18 mikron. Super 150’s uld skal indeholde fibre, der er finere end 15 mikron. Statistisk set er Super 150’s uld faktisk finere end cashmere.

Kogt uld skabes ved at sætte fåruld gennem en speciel vaskeproces, der skaber et tæt, holdbart og vandfast stof med en struktur, der ligner tykt filt. Kogt uld har en smidighed af en strik med fastholdelse af et vævet stof. Kogt uld bruges ofte til at fremstille hjemmesko, hatte, handsker, tørklæder og en række overtøj.

Worsted uld er blevet fremstillet i Worstead, England siden det attende århundrede. Uldfibre spindes til kompakt, glat snoet garn, før de vejes eller strikkes. Ulden gennemgår derefter en anden kæmmeproces, der fjerner uønskede korte fibre. Fordi de resterende langstiftfibre ligger fladt og parallelt, er kamlduld et populært valg til passe og klædebukse. Det modstår også rynker og folder.

Tropical Weight uld er en to-lags, almindeligt, vævet uld, der er robust, let, luftig og åndbar. Tropisk uld (undertiden kaldet sommervægtuld) bruges til at fremstille varme vejrdragter og andre beklædningsgenstande, der kan bæres i varmere vejr.

Andre typer af uld

Kashmir uld

Kashmiruld er en ekstremt blød fiber dyrket fra Kashmir geden. Indfødt til Indien, Tibet, Turkistan, Iran, Irak og Kina, producerer Kashmir-geder hår med en blød, ophøjet fornemmelse og en naturlig crimp. Cashmereuld er faktisk den dunede uld, der vokser under en Kashmir gedes grovere udvendige hår. Fibre dyrkes ved at kæmme geden i stedet for at klippe den. Hver ged producerer kun et par oun kashmir om året, hvilket gør den til en af ​​de dyreste naturlige fibre. Den naturlige crimp af kashmirfibre gør det muligt for dem at låse sig sammen under behandlingen, hvilket resulterer i meget fine, lette garner. Kashmirstrik og tekstiler bevarer loftet på de naturligt krympede fibre, hvilket gør dem varme og meget lette. Imidlertid er kashmir mindre holdbar end uld produceret af får. De vigtigste fordele ved cashmere inkluderer:

 • Ekstremt bløde og høje fibre med en naturlig crimp
 • Stoffer og strik er let og åndbart
 • Tilpasser sig luftens fugtighed for tilpasningsevne i alle klimaer

Godt uld til baby

Alpaca uld

Blødere og mere robust end kashmir og lettere end får uld, alpaka uld er en luksuriøs vare, der producerer varme, silkeagtige, holdbare og fjerlette beklædningsgenstande. Alpaca uld kan prale med enorm varme og isolering med en blød drapering og struktur. Alpaca bruges ofte til at fremstille fornemme dragter, sportsbeklædning, sweatere, beklædning til overtøj, gardiner, sengetæpper og babytøj og tæpper. Der er to racer af alpaca: Huacaya og Suri. Kombineret producerer begge mere end 20 forskellige farver af uld. Den mere almindelige Huacaya-race producerer tæt, tyk, foldende og hurtigtvoksende uld. Den sjældnere Suri alpaca har lang, skinnende uld, der tager mere tid at vokse. Nogle af de vigtigste fordele ved alpaca uld inkluderer:

 • En fin, silkeagtig og let fiber
 • Dejlig glans
 • Opretter stærke, holdbare og pillebestandige stoffer
 • Idéelt til babytøj og babytæpper

Mohair uld

Angora ged producerer mohairuld, der er kendt for sin silkiness og skinnende glans. Mohair er en meget god isolator, er også stærk, holdbar, åndbar og let. Selvom det accepterer farvestoffer godt, er naturligt stof i mohairuld usædvanligt smukt på grund af dets farvevariationer. Mohair-stoffer har tendens til at være ikke-knusende, ikke-matende og ikke-piller. Mohair bruges i suitekvalitet i høj kvalitet, trøjer, kjoler, tørklæder, tæpper og babytøj og tæpper. Nogle vigtigste fordele ved mohair inkluderer:

 • Et skinnende, silkeagtigt udseende
 • Let og usædvanligt holdbare fibre
 • Stoffer draperes godt
 • Ikke-knusende, ikke-matende og fælder ikke
 • Absorber farver godt
 • Strækker ikke, så tekstiler og strik opretholder formen godt

Angora uld

Angora uld er en usædvanligt blød fiber produceret af pelsen fra Angora kaninen. Fibrene er hule, hvilket giver dem fremragende loft og en meget let fornemmelse. Angora uld er usædvanligt blød og har den højeste varmebeholdelse af enhver naturlig fiber (to og en halv gang varmere end fåruld). Det har også de bedste fugttransporterende egenskaber af enhver naturlig fiber. Da angorafibre er så fine og skrøbelige, kombineres de næsten altid med andre fibre for at skabe tøj. Oftest blandes angora med andre uld for at øge varmen og øge blødheden. Angora-blandet tøj kan bæres udenfor under meget kolde forhold og derefter straks bæres indeni uden overophedning. Da angora involverer en hård høstproces og et lille antal producenter, er de fleste angorauldprodukter ret dyre. Fordelene ved angorauld inkluderer:

 • Ekstremt bløde, høje, skinnende og lette fibre
 • Bedste varmebeholdelse af alle naturlige uld
 • Naturligt modstandsdygtig over for lugt

Bemærk venligst: Pelsningen af Angorakaniner er brutal og smertefuld. Vi opfordrer til at du bruger uld der er klippet uden at medføre skade og smerte på dyrerne som eksempelvis fåreuld, alpacauld, kameluld etc.

Kameluld

Som andre luksus “uld” er kamelhår ekstremt blødt, holdbart, skinnende, let og varmt. Tøjproducenter efterlader ofte kamelhårstof i sin naturlige tilstand (en skinnende gyldenbrun), men det kan også farves marineblå, rød eller mørkebrun. Da det er så meget dyrebart og dyrt at høste, blandes kamelhår normalt med fåruld for at gøre det mere økonomisk for producenten at fremstille. Kamelhår i fin kvalitet kommer fra kaktelen Bactrian (to pukkel), som opdrættes i det ekstremt kolde klima i Kina og Mongoliet. Håret samles, når kamelen smelter i stedet for ved at klippe eller klippe. Kamelt hårdragter, frakker, blazere, jakker, nederdele og strømper er værdsatte for deres drapering og bløde fornemmelse. På grund af dets varme bruges kamelhår også til at fremstille gensere, handsker, tørklæder og frakker. De vigtigste fordele ved kamelhår inkluderer:

 • Meget bløde og fine fibre
 • Nydelig, gyldenbrun farve
 • Skinnende, holdbar og let
19 kommentarer Tilføj dine
 1. I’m just commenting to let you be aware of of the fabulous discovery my cousin’s daughter experienced going through your site. She even learned lots of issues, most notably what it is like to possess an excellent helping nature to let other people with ease learn some problematic things. You truly surpassed people’s expected results. Thank you for producing these precious, trusted, informative and in addition fun tips about this topic to Lizeth.

 2. I am also writing to make you know what a impressive encounter my friend’s girl gained reading through your web page. She learned plenty of pieces, which include what it’s like to possess an amazing helping mood to make the others without hassle thoroughly grasp specified tricky topics. You undoubtedly surpassed visitors’ expected results. Thanks for showing those valuable, trustworthy, revealing not to mention unique tips on your topic to Sandra.

 3. Hello! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 4. Hey there great blog! Does running a blog
  like this require a massive amount work? I have very little understanding of programming but I had been hoping to start my own blog in the
  near future. Anyhow, if you have any suggestions or
  tips for new blog owners please share. I understand this
  is off topic but I simply needed to ask. Thanks! asmr 0mniartist

 5. You have made some good points there. I looked on the internet for additional information about the issue and found most people will go along with your
  views on this site. 0mniartist asmr

 6. Excellent beat ! I wish to apprentice at the same time as
  you amend your site, how could i subscribe for a blog web site?

  The account aided me a acceptable deal. I were
  tiny bit acquainted of this your broadcast provided shiny transparent idea
  0mniartist asmr

 7. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice procedures and we are looking to swap solutions with other folks, why not shoot me an email if interested.

 8. Unquestionably consider that that you said. Your favorite reason seemed to be
  at the internet the easiest factor to take into account
  of. I say to you, I definitely get annoyed even as other folks think about issues that they plainly don’t understand about.
  You managed to hit the nail upon the top as neatly as defined out the whole thing with no need side-effects , people can take a signal.
  Will probably be again to get more. Thanks

 9. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and
  wished to mention that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing on your feed and I am hoping you write again soon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *